Mijn werkwijze

Afscheid nemen kunt u maar één keer en dat moet goed zijn. 

Als ritueel begeleider ondersteun ik u om vorm en inhoud te geven aan de afscheidsdienst. Dit doe ik graag in uw vertrouwde omgeving, waar u zich het meest op uw gemak voelt.

Tijdens het gesprek zal ik in eerste instantie vragen naar wat uw wensen zijn. Zijn er sprekers, welke muziek is gewenst, wilt u dat er foto´s getoond worden of wilt u een ritueel met bijvoorbeeld kaarsen of andere voorwerpen die passen bij de overledene en welke rol is er voor de kinderen of kleinkinderen? Veel is mogelijk en ik zal hierin ook met u meedenken.

We kijken ook naar wat u zelf wilt doen en waar ik u kan ondersteunen. U kunt bijvoorbeeld zelf het levensverhaal schrijven, maar dat mag u ook aan mij overlaten. Wilt u wel een tekst schrijven, maar niet zelf voordragen tijdens de afscheidsdienst, dan kan ik deze namens u voordragen. Alles is bespreekbaar.

Mijn taken kunnen variëren van het schrijven van een levensverhaal en de tekst voor het gedachtenisprentje tot het maken van een fotopresentatie. Ik zorg dat de muziek en het draaiboek op tijd worden aangeleverd en ik zal de afscheidsdienst leiden. Uw wensen zijn het uitgangspunt, zodat het afscheid precies wordt zoals u het wilt en dat past bij de overledene.