Even voorstellen

Na het afronden van de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening heb ik 17 jaar gewerkt met mensen met een ernstige verstandelijke beperking. Dit heeft mij heel veel voldoening gegeven en ik heb in dit werk vooral geleerd om op verschillende manieren naar de mensen te ´luisteren´. Niet alleen naar de gesproken taal, maar vooral naar de lichaamstaal van de cliënten en naar mijn eigen gevoel.

Dat gevoel zei begin 2018 dat ik een ander pad moest inslaan. Na het overlijden van mijn zwager heb ik samen met mijn zus en de kinderen de afscheidsdienst vormgegeven en ik heb de afscheidsdienst ook geleid. Dit is zo’n warme en dierbare ervaring geweest dat het voor mij de aanleiding was om de opleiding tot ritueel begeleider te volgen. Deze opleiding heb ik in januari 2019 afgerond en op 1 februari 2019 ben ik mijn eigen bedrijf gestart.

Inmiddels heb ik al vele families mogen begeleiden bij het afscheid van hun dierbare. Mijn werk geeft me veel voldoening, wat bevestigt dat ik een goede keuze heb gemaakt. Het is voor mij de mooiste baan die er is en ik ben dankbaar dat ik de nabestaanden mag begeleiden in een moeilijke tijd. Ik luister naar hen en zet hun woorden om in een persoonlijk verhaal dat de overledene beschrijft. Hierin kan, indien gewenst, ook wat humor verwerkt worden. Op die manier wordt het een waardig en passend afscheid, want elk afscheid is anders, niets is standaard!  

 

Petro Vogels